fbpx

Gefeliciteerd met je gloednieuwe leasefiets! Vanuit het Cycle Valley team wensen we jou zorgeloos fietsplezier. We willen je graag ook informeren over het belang van fietsveiligheid op jouw nieuwe aanwinst. Daarom komen we met 10 tips om samen te werken aan een duurzame en veilige fietscultuur.

 

  1. Draag een helm en aangepaste kledij

Zet een helm op en ga voor de juiste fietskleding, safety first! Ook een fietsbel, fietsspiegel, gsm-houder, fietstassen en gespecialiseerde oortjes die je in tune houden met je muziek maar je niet afsluiten van het omgevingsgeluid. Kleine investeringen met grote impact op je veiligheid.

Bestuur je een speed pedelec? Dan draag je een fietshelm conform EN1078-richtlijnen. Denk ook aan een vizier op de helm.

  1. Zet de fietsverlichting aan

Zorg ervoor dat je opvalt. Kleurrijke kleding en reflecterend materiaal helpen, maar vergeet ook de fietsverlichting niet. Zo ben je altijd zichtbaar, zelfs op de drukste wegen.

                    

  1. Informeer andere weggebruikers

Laat anderen weten wat je van plan bent. Geef hierbij zelf het goede voorbeeld. Gebruik die fietsbel wanneer je andere fietsers of wandelaars nadert. Geef richting aan met handgebaren en maak oogcontact met medeweggebruikers voordat je van richting verandert. En als je niet zeker bent, neem dan even de tijd om de situatie in te schatten voordat je oversteekt.

  1. Ken je omgeving!

Houd altijd rekening met andere weggebruikers. Hou de weg en mogelijke obstakels goed in de gaten en probeer te anticiperen op de acties van anderen. Houd altijd rekening met andere weggebruikers.

  1. Bereid je voor op de weersverwachtingen

Het Belgische weer kan wispelturig zijn, dus pas je rijstijl aan de omstandigheden aan. Natte of gladde wegen vereisen extra voorzichtigheid en een aangepaste snelheid. Denk ook aan aanpassingen aan je fiets zoals een lagere bandenspanning voor meer grip of de hoogte van het fietszadel voor een lager zwaartepunt.

  1. Gebruik voldoende ruimte op de weg

Rijd zo dicht mogelijk op de rechterkant van de rijbaan, maar overdrijf niet. Geef jezelf voldoende ruimte om veilig te manoeuvreren en obstakels te vermijden

  1. Houd je aan de regels en plan vooraf

Volg altijd de verkeersregels en bereid je route voor. Wees een voorbeeld voor andere fietsers. Neem de tijd om de beste, veiligste en meest prettige route te kiezen voor je rit. Zo moet je je niet haasten bij eventuele tegenslagen en kom je meer ontspannen op het werk.

  1. Gebruik de voorsorteervakken

Maak gebruik van de voorsorteervakken die voor jou als fietser voorzien zijn, vooral bij verkeerslichten. Wees extra voorzichtig bij grote voertuigen en zorg dat je goed zichtbaar bent.

  1. Haal in langs links

Houd je aan de gebruikelijke regels voor inhalen en wees alert op de verwachtingen van andere weggebruikers. Het inhalen langs rechts is altijd verboden en gevaarlijker.

  1. Het jaarlijks onderhoud is essentieel!

Bovenstaande tips kunnen enkel nuttig zijn indien je een veilige en degelijk onderhouden fiets bestuurt. Zorg dat je fiets in topconditie blijft door het jaarlijks onderhoud. Dat zit bij het leasecontract inbegrepen. En vergeet niet zelf wat basisonderhoud (oppompen banden, kuisen van riem of ketting en smeren van ketting) te doen voor een soepele rit.

Wintertips:                                                     Lentetips: