fbpx

Cash for car of mobiliteitsbudget: wat kies je?

 In maart 2018

Na de Cash for car regeling zag ook het mobiliteitsbudget het levenslicht. Maar wat is dit nu precies en waar liggen de verschillen tussen beide opties? Wij helpen u het bos door de bomen te zien!


Introductie tot cash for car en mobiliteitsbudget

Eerder keurde de Kamer het cash for car systeem goed, waarbij de werknemer zijn bedrijfswagen kan inruilen voor een mobiliteitsvergoeding. Deze vergoeding heeft dezelfde fiscale en sociale voordelen als de bedrijfswagen. Zoals de naam al prijsgeeft, ruilt de werknemer zijn firmawagen dus in voor extra cash. Hoeveel deze som uiteindelijk bedraagt wordt eenvoudig berekend met een formule. Beschik je niet over een tankkaart, dan krijg je cataloguswaarde x 6/7 x 20 procent. Voor wie wel over een tankkaart beschikt, geldt cataloguswaarde x 6/7 x 24 procent.


Vorige week werd ook het mobiliteitsbudget goedgekeurd. Hierbij ruilt de werknemer zijn bedrijfswagen in voor een kleiner en meer ecologisch model, dat minstens aan de Euro 6-norm voldoet. Het resterende budget kan dan gebruikt worden voor de aanschaf van bijvoorbeeld een abonnement op het openbaar vervoer of een (elektrische) fiets. Uiteindelijk moet het mobiliteitsbudget werknemers motiveren om vaker alternatieven te kiezen voor de wagen. Met Cycle Valley kiezen vele bedrijven en hun medewerkers nu al voor een bedrijfsfiets.

Bekijk hier alle voordelen van bedrijfsfietsen.

 

Het verschil tussen cash for car en het mobiliteitsbudget

Er zijn enkele verschillen tussen cash for car en het mobiliteitsbudget. Eerst en vooral kan het mobiliteitsbudget ook toegekend worden aan werknemers die nog niet over een bedrijfswagen beschikken, maar hier wel recht op hebben. Dit is bij de cash for car regeling niet mogelijk.

Bovendien wordt het budget anders berekend. Bij cash for car wordt enkel gekeken naar de cataloguswaarde van de bedrijfswagen, terwijl bij het mobiliteitsbudget gekeken wordt naar het volledige plaatje aan kosten, zoals tankkosten, verzekeringen, taksen en onderhoud. Wie meer kilometers aflegt dan een collega met exact dezelfde bedrijfswagen kan dus genieten van een hoger mobiliteitsbudget, aangezien zijn tank- en onderhoudskosten hoger zullen liggen.

“Hoe meer kilometers en kosten, hoe voordeliger het mobiliteitsbudget”


Tot slot zijn er ook verschillen afhankelijk van de werkgever: grote bedrijven hebben een veel grotere vloot dan kleine bedrijven. Ze verkrijgen dus grotere kortingen bij leasingbedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Deze kortingen zorgen voor een lager mobiliteitsbudget op het einde van de rit.

Hoe zit het met de belastingen?

In het cash-for-carssysteem wordt de vergoeding op dezelfde manier belast als een bedrijfswagen, als voordeel van alle aard. Hoeveel dit precies bedraagt hangt af van de cataloguswaarde, de leeftijd en de co2-uitstoot van de wagen. Specifiek wordt gekeken naar het tarief van de meest groene auto in dezelfde categorie.
Het mobiliteitsbudget wijkt hier duidelijk van af: wanneer u kiest voor een kleinere, milieuvriendelijkere wagen zal u minder belastingen betalen, aangezien het voordeel van alle aard kleiner is dan voor uw huidige firmawagen. Het deel van het mobiliteitsbudget dat benut wordt voor duurzame transportmiddelen zoals een (elektrische) fiets of trein/bus abonnement, wordt niet belast. Het eventueel resterende budget wordt uitbetaald in cash. Dit deel is fiscaal vrijgesteld, maar er moeten wel sociale lasten op betaald worden.

 

Heeft u interesse in bedrijfsfietsen voor uw bedrijf?
Aarzel dan niet om ons te contacteren – klik hier!

Recommended Posts