fbpx

Leasen, kopen of huren van bedrijfsfietsen

 In Oktober 2017, September 2017

Bedrijfsfietsen zijn ideaal als flexibele verloning voor jouw personeel. Naast het fit en gemotiveerd personeel zijn er ook tal van fiscale voordelen. Zo zijn alle kosten die gerelateerd zijn aan het aanmoedigen van de fiets voor woon- werkverkeer 120% fiscaal aftrekbaar. Weet je niet of je deze fietsen nu moet leasen, kopen of huren? Geen probleem, want wij geven je hieronder een overzichtje!


 

Genoeg cashflow? Overweeg een aankoop

Bedrijfsfietsen kunnen meteen aangekocht worden. Het grootste voordeel hier is dat het meestal het goedkoopste is, aangezien je geen interesten betaalt zoals bij leasing of huurkoop. Ook bent u meteen juridisch én economisch eigenaar van de bedrijfsfietsen.

Best zorg je ook voor een onderhouds- of herstelcontract, zodat je zeker bent dat de aangekocht fietsen in een goede staat blijven.  Afschrijven doe je over een periode van 36 maanden, wat de levensduur is van een degelijke fiets.

Een groot voordeel bij Cycle Valley is dat je bedrijfsfietsen ook als groepsaankoop kunt kopen. Als dat niet gemakkelijk is…

Leasen of huren

Bij het leasen van fietsen gaat het in feite over de lange termijnverhuur van fietsen, met op het einde een aankoopoptie. Deze aankoopoptie geldt voor een restwaarde die maximaal 15% van de aankoopprijs (excl. BTW) is. Als leasingnemer bent u economisch eigenaar van de fiets en bent u niet verplicht om de aankoop te lichten. De leasinggever blijft wel juridisch eigenaar.

Operationele leasing, of huren op lange termijn (36 of 48 maanden) lijkt hier erg op. U hoeft, net zoals bij het gewone leasen, geen inbreng te doen van eigen middelen, en de solvabiliteit of kredietcapaciteit van uw onderneming wordt niet aangetast. Het grote verschil met leasen is, dat je bij het huren op lange termijn noch juridisch, noch economisch gezien de eigenaar bent. Wel beschikt u over het gebruiksrecht en is er alsook een aankoopmogelijkheid.

Huren heeft twee voordelen. De grooste is de vrijheid, u kan het contract wanneer u wil vervroegd stopzetten. Ook kunnen de kosten sneller in het resultaat opgenomen worden en kan de normale afschrijvingstermijn alsook verkort worden.

Heb je een specifieke vraag of wil je nog wat verduidelijking? Graag beantwoorden we jouw vraag.

Recent Posts