fbpx

Is een fietsvergoeding verplicht?

 In September 2017

Ben ik verplicht om een fietsvergoeding te geven aan mijn werknemers? Dat is een vraag die veel werkgevers zich stellen. Ook al doen de meeste werkgevers het, het antwoord blijkt ‘nee’ te zijn, zo bleek uit het Radio 2 programma ‘De Inspecteur’. Voor veel werknemers is zo’n vergoeding overigens helemaal niet de motivatie om met de fiets naar het werk te komen.

 


Wim Roels (Cycle Valley): “Elke dag zie ik mensen die met de fiets naar het werk gaan, zowel met de gewone als met de elektrische fiets”. En dat is ook logisch, er zijn steeds meer voordelen aan verbonden. Het is goedkoper, gezonder en beter voor het milieu. Steeds meer werknemers maken dan ook gebruik van de fietsvergoeding, die voor sommigen oploopt tot wel 100 euro per maand. “Maar zonder de vergoeding zouden ze ook de fiets nemen, velen willen niet terug in de file staan”.

Ook voor snelle elektrische fietsen?

Voor langere afstanden gebruiken veel mensen de snelle elektrische fiets of ‘speed pedelec’. Deze pedelecs halen snelheden tot 45km/u. Voorlopig bevinden deze fietsen zich nog in een schemerzone, waardoor het niet echt geweten is of een fietsvergoeding ook van toepassing is. Maar binnenkort wordt de speed pedelec geregulariseerd, waardoor werknemers, al dan niet opnieuw, er ook een fietsvergoeding voor kunnen aanvragen.

Niet verplicht, wel belastingsvrij

Bedrijven zijn niet verplicht om een fietsvergoeding aan te bieden, hoewel het doorgaans vastgelegd wordt in CAO’s. Vergoedingen tot 23 cent per kilometer zijn belastingsvrij, wat daarboven wordt betaald, wordt wel belast. Verder zijn kosten die gerelateerd zijn aan het aanmoedigen van de fiets voor woon-werkverkeer 120% fiscaal aftrekbaar. Of het nu douches, lockers of fietsenstallingen zijn, de maatregel geldt voor alles.

Steeds meer bedrijven denken aan hun imago en zoeken groene oplossingen voor hun personeel. Via Cycle Valley kan een bedrijf gemakkelijk fietsen voorzien voor hun werknemers. Dit kan onder de vorm van leasing, aankoop of huur. Daarnaast zorgt Cycle Valley ook voor pechbijstand, verzekering, onderhoud en advies/tests op locatie.

Interesse in een fietsoplossing voor jouw bedrijf? Bekijk de voordelen hier.

Recent Posts