fbpx

Veilig fietsen

 In Oktober 2017, September 2017

Bijna iedereen leert reeds op jonge leeftijd fietsen. Toch fietst lang niet iedereen op een veilige manier. Als je tweewieler in orde is, en je de verkeersregels kent, kom je al een heel eind. Maar wat kun je nog allemaal doen om ongelukken te voorkomen, en je veilig te voelen? Hieronder geven wij jou een hoop tips om veilig te fietsen!


 

 1. Rijd regelmatig

Het is belangrijk dat je regelmatig met de fiets rijdt. Zo voel je je zelfzekerder op de weg en raak je sneller vertrouwd aan je fiets.

 1. Draag een helm

90% van de fietsers die in het verkeer omkomen sterft aan zware verwoningen aan het hoofd. Het zijn vooral wielrenners die hoge snelheden halen, waar het risico heel groot is. Ook fluohesjes of andere fluorescerende items kunnen je leven redden.

 1. Pas je fiets correct aan

Gebruik zo veel mogelijk je eigen fiets, en zorg dat je het zadel en het stuur aanpast aan je lengte en lichaam. Een fiets van iemand anders, of een fiets die niet op punt staat, verhoogt de kans op ongelukken.

 1. Denk aan je lichten, remmen en banden

Zowel voor- als achterlichten zijn verplicht en redden levens. In het donker ben je zonder lichten heel moeilijk zichtbaar. Je kan kiezen voor lichten die werken met een dynamo of batterij. Zorg ook voor opgepompte banden en goed werkende remmen, deze verminderen het risico op ongelukken drastisch.

 1. Val op

Ookal denk je volledig zichtbaar te zijn, vaak belemmert een geparkeerde wagen of een boom het zicht van de autobestuurders. Wees dus zeker gezien op kruispunten: maak oogcontact met de automobilisten, zo ben je zeker dat ze op je letten!

 1. Zichtbaarheid

   

Zie je een vrachtwagen, hou dan rekening met hem. Deze voertuigen hebben namelijk een beperkter zicht dan andere. Ga aan het rode licht dus nooit in de dode hoek van een vrachtwagen staan, maar gebruik de voorsorteerstroken of wacht gewoon tot hij weer vertrekt.

Regenweer of wintertemperaturen kunnen voor een beperkt zich zorgen. De aangedampte of bevroren autoruiten verhogen het risico op ongelukken, en fietsers kunnen hier de dupe van zijn. Wees dus steeds voorzichting op de fiets, en kijk uit bij een laagstaande zon.

 

Extra tips

 

 • Kijk vooral uit bij rotondes. Hier gebeuren tot een vierde meer ongevallen dan aan gewone kruispunten.
 • Gebruik ook je oren om de verkeerssituatie in te schatten: je luistert dus beter niet naar muziek op je tweewieler.
 • Geef dieven geen kans en zet je fiets steeds op slot. Dit doe je best door je fiets vast te hangen aan een paal of een fietsenrek.
 • Verwijder waardevolle voorwerpen uit je fietstas en vergeet je draagbare lichtjes of kilometerteller niet.

Maar bovenal: geniet van je fiets!

Recent Posts