fbpx

Jouw fiets veilig: soorten fietssloten

 In Oktober 2017, September 2017

In België worden zo’n 40.000 fietsen per jaar gestolen. En dit zijn enkel de officiële cijfers, in werkelijkheid ligt het aantal een pak hoger. De angst voor fietsdiefstal is naar verluidt een van de grootste redenen waarom mensen niet willen fietsen. Maar als je weet hoe je je fiets veilig op slot kunt doen, dan kan hij bijna niet meer gestolen worden! Hieronder onze tips.


 

Maak je fiets vast aan een fietsenstalling

Ben je slechts enkele minuten weg, dan is het meestal veilig genoeg om je wielen vast te maken aan het frame van je fiets. Maar als je van plan bent langer weg te blijven, dan maak je je fiets het best van aan een paal of een stalling.  Doe dit met je frame, want wielen zijn heel gemakkelijk los te koppelen.

Laat je je fiets enkele dagen staan? Maak dan zowel het frame als de wielen vast. Best doe je dit door je achterwiel aan het fietskader te hangen, en het voorwiel en de frame aan een paal. Bij sportfietsen is het vervelend om zware sloten mee te sleuren, daarom verwijder je best het voorwiel. Het achterwiel en het fietskader kun je dan samen aan een vast object hangen. Maar wat is nu juist het verschil tussen fietssloten? Je leest het hier:

 

Beugelslot

Een beugelslot is stevig en breed. Deze zijn dan ook ideaal om je fiets veilig achter te laten. Investeer wel in een slot van kwaliteit, de goedkopere beugesloten zijn namelijk wel open te krijgen, a.d.h.v. een eenvoudige trucje. Wees zeker dat er niet te veel speling op het slot zit.

 

Hoefijzerslot

Een ring- of hoefijzerslot wordt steeds vaker gebruikt. Je hebt het altijd bij je onder je zadel, en ze zijn moeilijk te forceren. Bij heel wat fietsen wordt het standaard gemonteerd. Wel combineer je ze het best met een ander slot.

 

Cijfer- of krulslot.

Gebruik geen cijfer- of krulslot. Uit onderzoek bleek dat deze heel gemakkelijk te openen zijn.

Kabelslot

Kabelsloten zien er vaak stevig uit, maar eigenlijk is dit slechts een staalkabeltje, waar buisvormige schakels rond zitten.

 

Ijzeren ketting

Gewone ijzeren kettingen zijn niet betrouwbaar. De verharde daarentegen zijn dit wel. Deze kosten meestal wat meer, maar dat is de investering zeker waard. Je herkent ze aan de platgeslagen schakels die meestal gekleurd zijn. Let wel op dat het verbindingsslot van dezelfde kwaliteit is als de ketting, anders heeft het geen zin om in een dure ketting te investeren.

 

Nu weet je hoe je je fiets veilig kunt stallen! Maar wat zijn de voordelen van (elektrische) fietsen?

Recent Posts