fbpx

Bedrijfswagen of bedrijfsfiets

 In Oktober 2017, September 2017

Een van de redenen waarom het aantal bedrijfswagens enorm is gestegen, zijn de hoge loonkosten in ons land. Maar is het wel opportuun om dit fiscaal probleem op te lossen door het mobiliteitssysteem te belasten? De elektrische fiets kan namelijk ook oplossingen bieden!


 

In totaal heeft ongeveer 13,5% van de werkende Belgen een bedrijfswagen, wat overeenkomt met zo’n 625.000 wagens. Het aantal bedrijfswagens neemt ook toe. Van 2006 tot 2015 kwamen er zo’n 200.000 bij, nochtans is dit helemaal niet verantwoord! Wij leggen je uit waarom.

 Meer bedrijfswagens = meer file

Niemand vindt het leuk om in de file te staan. Uit een studie van het Federaal Planbureau kwam naar voor dat een bedrijfswagen jaarlijks zo’n 6000 extra kilometer file oplevert. Die files zorgen vaak voor frustraties of werknemers die te laat toekomen op hun job. Lees hier waarom elektrische fietsen ideaal zijn om de files te vermijden.

Veel bedrijfswagens betalen geen CO2-bijdrage

Op bedrijfswagens voor werknemers dient een CO2-bijdrage betaald te worden. Maar voor bedrijfswagens voor bedrijfsleiders dient deze niet betaald te worden. Zowel werknemers als bedrijfsleiders moeten een ‘voordeel alle aard’ aangeven, maar dat wordt helemaal niet altijd toegepast. Toch maar fietsen zonder uitstoot dan?

Geen bedrijfswagen? Je betaalt toch mee

3500 euro. Dat is het bedrag van de gemiddelde kost die de overheid heeft voor een bedrijfswagen. De totale directe fiscale kost komt op die manier neer op zo’n 2,175 miljard euro. De tankkaart, die zowel voor de werkgever als –nemer aantrekkelijk is, kost de overheid ook handen vol geld.

Het werkt de sociale ongelijkheid in de hand

Uit onderzoek van Brussels Studies bleek dat hoe meer werknemers hun bedrijfswagen gebruiken, hoe interessanter het voor hen is, en hoe groter hun koopkracht wordt.

Het afschaffen van de bedrijfswagens zou dan ook enkel hun koopkracht verlagen, en de koopkracht van iedereen die geen bedrijfswagen had, verhogen. Dit zou de ongelijkheid tegengaan aangezien de mensen die dit verschil zouden merken meestal de lagere inkomensgroepen zijn.

De elektrische fiets

Twee van de grootste nadelen van de bedrijfswagen (de CO2 uitstoot en de filevorming) kun je eenvoudig vermijden terwijl je de fiscale voordelen van de bedrijfswagen toch houdt. Dit kan namelijk door het leasen, huren of kopen  van elektrische fietsen.

Denk jij aan fietsen voor jouw personeel? Bekijk de voordelen voor bedrijven hier.

Recent Posts