fbpx

Files vermijden met de fiets

 In Oktober 2017, September 2017

Steeds meer mensen staan dagelijks in de file. Alternatieve routes naar het werk zijn meestal alom gekend en lossen weinig op. Dan zoekt men naar andere mogelijkheden. Kan de fiets de auto volledig vervangen? Hieronder leer je waarom je de fiets moet gebruiken om de ochtend- en avondspits te omzeilen.


 

Bron: www.vrt.be

De fiets staat centraal in steeds meer gezinnen. Kinderen gaan met de fiets naar school en de ouders fietsen naar het werk. In Gent gebruikt al zo’n 25% van de inwoners de fiets voor woon-werkverkeer. En de elektrische fiets heeft dat aantal enkel doen toenemen. Dat is ook logisch, als je weet dat meer dan 1 op 3 Vlamingen op minder dan 5 kilometer van zijn werk woont. Maar waarom gebruikt dan nog 40% van hen de wagen voor het woon-werkverkeer? Wij onderzochten enkele van de excuses!

 

 

“Ik wil niet fietsen in de regen.”

Een excuus dat veel mensen gebruiken, is de regen. Daarvoor hoef je het fietsen nochtans helemaal niet te laten. Frank Deboosere deed zijn getuigenis voor VRT:

 

“Het regent gemiddeld 7 procent van de tijd, in de winter iets meer dan in de zomer. Maar met aangepaste kledij is fietsen door die 7 procent regen perfect te doen. Het heeft wel iets, die tikkende regen op mijn regenjas. Bovendien staan er door de regen vaak regenfiles. Ik ben dan sneller thuis dan wie met de auto is.”

 

 

“Ik vind het niet veilig.”

Hoewel er op sommige plaatsen nog heel wat verbetering mogelijk is, is de fietsinfrastrctuur enorm verbeterd. Er wordt enorm veel geïnvesteerd (jaarlijks zo’n 100 miljoen euro) in de veiligheid van de wegen en het comfort. En dat werpt zijn vruchten af. Zo zijn er steeds meer fietssnelwegen, waarop fietsers snel van de ene stad naar de andere kunnen fietsen. Gemakkelijk, toch?

Ook het aantal fietsstraten is erg toegenomen. Goed nieuws, de lokale besturen hechten dus meer aandacht aan de fietsers. Auto’s mogen er namelijk niet sneller dan 30km per uur, en ze mogen er geen fietsers inhalen. Het is een mooi voorbeeld hoe het zou moeten lopen, op voorwaarde dat er meer fietsers dan auto’s zijn. Anders zorgt zo’n straat voor ergernissen bij zowel de automobilist als de fietsers.

“Ik vind het te lastig.”

Het laatste excuus dat misschien bekend in de oren klinkt: fietsen is vermoeiend. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Met een elektrische fiets of een e-bike, kom je zonder zweetdruppels toe op je werk. Heuvels, bergen en wat wind vormen dus geen excuus meer om niet om het stalen ros te kruipen!

Nog niet overtuigd? Bekijk hier 11 redenen om de fiets meer te gaan gebruiken.

 

Recent Posts